Se incarca...

Cum alegi hota potrivitaTipuri de hote

Hote tip insula
Hote decorative, cu conducte telescopice pentru diverse inaltimi ale incaperii, montate pe tavan deasupra statiei de gatit. Perfecte pentru bucatarii open-space. Unele modele pot fi folosite si pe evacuare, necesitand a fi montate pe un tavan fals.Hote decorative de perete
Hote montate pe perete aproape vertical sau in diagonala pentru situatiile in care plita este fixata la perete.Hote semineu
Hote decorative pentru situatiile in care plita este fixata la perete. Acest tip de hote se fixeaza pe perete. Nu trebuie incorporata in mobila.Hote traditionale
Utilizate fie sub un element subtire de perete ori montate pe perete.Hote telescopice
Necesita incorporarea intr-un corp de mobilier. Perfecte pentru bucatariile de mici dimensiuni, ce nu dispun de mult spatiu.Hote integrate
Acest tip de hote sunt perfect integrate in corpul de mobilier. Nimic nu ramane la vedere, hota se activeaza folosind butoanele din partea inferioara.

Cat de puternica ar trebui sa fie hota?
O intrebare frecventa, cu un raspuns cat se poate de simplu.
Inainte de toate, trebuie sa stii volumul bucatariei tale. Pentru o bucatarie de 3 pe 5 metri cu o inaltime de 2.5 metri, volumul va fi egal cu 3x5x2.5 adica 37.5 metri cubi.
O hota buna, la capacitate maxima, trebuie sa reinnoiasca complet aerul din bucatarie de 12 ori pe ora. Astfel vei obtine capacitatea maxima pe care ar trebui sa o aiba hota ta (pastrand exemplul de mai sus: 37.5 x 12 = 450 metri cubi/h).
Aceasta este capacitatea de evacuare optima fara a mai lua in considerare tubulatura de evacuare.
Pentru a calcula cat mai precis puterea maxima a ventilatorului, trebuie luata in seama si rezistenta aerului. Astfel pentru fiecare metru de conducta de evacuare se pierd aproximativ 20 mc/h din capacitatea de extractie (ex: la 7 metri de conducta de evacuare, se vor pierde 7×20 metri cubi/h = 140 mc din puterea hotei).

Evacuare sau recirculare?
Cea mai eficienta forma de utilizare este pe evacuare. Folosita astfel hota este mai puternica. Vei putea evacua si aburul din incapere.
Folosita pe modul recirculare hota necesita 1 sau 2 filtre de carbon (in functie de numarul de motoare existente). Filtrele sunt consumabile si nu sunt incluse in pretul hotei.Ce latime ar trebui sa aiba hota?
Incearca sa iei o hota cu o latime cel putin egala cu cea a plitei.

La ce inaltime se monteaza?
In functie de tipul de plita ales, hota trebuie amplasata la 50 cm deasupra plitelor electrice sau 65 cm deasupra plitelor pe gaz.

Cum se intretin hotele?
Toate hotele sunt prevazute cu filtre pentru grasimi, care capteaza particulele de grasime din aer. Filtrele pentru grasimi trebuie curaţate in mod regulat. Unele hote indica momentul cand trebuie curaţat filtrul. Altfel, daca hota face zgomot mai mare  decat de obicei este un semn clar ca trebuie sa acţionaţi. Filtrele metalice permanente pentru grasimi pot fi inmuiate si spalate manual sau la masina de spalat vase pe program intensiv (60-70°C).