Se incarca...

Cum alegi masina de spalat vase potrivita

Incorporabila sau free standing?
In functie de design-ul bucatariei tale poti opta pentru o masina de spalat vase incorporabila sau una free standing.
In cazul in care optezi pentru o masina incorporabila, atunci trebuie sa te hotarasti daca vrei sa fie complet incorporabila - in acest caz nimic nu este la vedere - sau una partial incorporabila - caz in care panoul de control al masinii ramane la vedere.
Masinile de spalat vase incorporabile trebuie incluse intr-un corp de mobila. Ele nu sunt finisate pe exterior, deci nu pot fi folosite de sine statatoare.


 
Masina de spalat vase complet incorporabilaMasina de spalat vase partial incorporabila

Dimensiuni
Masinile de spalat vase sunt disponibile in 2 variante: 45 sau 60 cm latime. In functie de spatiul de care dispui poti opta pentru una dintre cele doua. Ar trebui sa stii ca o masina de 45 cm latime are in general 9-10 seturi de spalare, in timp ce o masina de 60 cm latime are pana la 15 seturi. Daca spatiul nu este o problema recomandarea noastra este sa optezi pentru o masina de 60 cm latime. Tine cont ca pe langa farfurii vei spala si vase, care pot fi voluminoase.

Urmarind norma IEC, un set de vase consta in: o farfurie plata, o farfurie de supa, un pahar, o ceasca de ceai si o farfuriuta, un cutit, o fuculita, o lingura de supa, o lingurita pentru desert si o lingurita pentru ceai.

Consum
Nu va faceti griji in ceea ce priveste consumul energetic! Tendinta generala este ca fiecare noua generatie de masini de spalat vase sa fie mai economica decat cea anterioara. Alege intre clasa A, A+, A++ sau A+++, adica intre putin peste 1 kW/h si pana la 0.8 kW/h.
In ceea ce priveste consumul de apa, nu exista o varianta mai buna pentru a reduce cheltuielile. O masina foloseste la un ciclu intre 9 si 12 l apa.

Motor inverter
Alege o masina de spalat vase cu motor inverter. Avantajele sunt multiple:
  • fiabilitate mai mare - 10 ani garantie motor oferit de majoritatea producatorilor;
  • nivel scazut de zgomot;
  • consum scazut.

Iluminare pe podea
Este important sa stii daca masina si-a terminat ciclul sau nu. In cazul masinilor de spalat vase complet incorporabile unele modele au iluminare pe podea: verde (in cazul in care masina a terminat) sau rosu (in cazul in care ciclul nu s-a terminat).
Unele modele din gama de top proiecteaza pe podea timpul ramas pana la terminarea ciclului de spalare.

Calitatea spalarii
Masinile de spalat vase din gama entry level au doar 2 brate de spalare, pozitionate sus si jos, pe cand modelele din gama de top au 3 brate: sus, la mijloc si jos.
Unele modele au pe bratul inferior un al doilea brat. Asigura-te astfel ca orice ai pune in masina de spalat vase, in orice colt va iesi perfect curat!