Se incarca...

Cum se curata plitele vitroceramice

Cum se curata plitele vitroceramice

Ce sunt plitele ceramice?
Plitele despre care discutam in acest articol au o suprafata din sticla, numita Schott-Ceran si pot fi de 3 feluri: vitroceramice (zonele de gatit emit caldura si vor functiona cu orice tip de vas), inductie (zonele de gatit nu emit caldura, trebuie sa utilizati vase feromagnetice) si cele pe gaz (arzatoare pe gaz cu suprafata de sticla).

Toate aceste plite au nevoie de putin mai multa atentie in ceea ce priveste intretinerea si utilizarea lor, daca doriti sa le prelungiti viata.

Cum le folosim ca sa le prelungim viata
In ceea ce priveste utilizarea lor, trebuie sa folositi vase care se potrivesc plitelor dvs. Majoritatea vaselor sunt marcate cu insemnele tipului de plita cu care sunt compatibile.Nu tarati vasele pe suprafata plitei. Pot exista resturi de mancare pe plita, care in contact cu fundul vasului pot zgaria plita.
Asigurati-va, de fiecare data cand va apucati de gatit, ca pe suprafata plitei nu sunt resturi de mancare sau orice alt fel de resturi care pot zgaria plita, in contact cu vasul de gatit.
Incercati sa utilizati vase cu fundul plat. Sub nici o forma nu sunt recomandate vasele din ceramica, care, datorita finisarii partii inferioare pot zgaria suprafata plitei.
Daca nu aveti suficient spatiu in bucatarie si utilizati plita ca suprafata de lucru, aveti grija sa o protejati cu un prosop de bucatarie sau sa o stergeti dupa ce ati terminat. Astfel evitati frecarea, inlaturand orice urma de mancare, la contactul cu vasul de gatit.

Curatatul este esential
Daca doriti ca plita dvs sa arate la fel ca la inceput este recomandat sa o curatati dupa fiecare utilizare. Nu lasati murdaria sa se intareasca, sa se arda si sa devina dificil de inlaturat. Este mult mai usor sa o curatati cu o carpa moale/prosop de hartie dupa fiecare utilizare. Aplicati o solutie de curatat ce nu contine agenti corozivi (sunt de preferat cremele) pe suprafata plitei, lasati sa actioneze 2-3 minute, dupa care inlaturati cu blandete.
Asigurati-va ca ati indepartat detergentul inainte de a folosi din nou plita.Plita se curata intotdeauna cand este rece
Daca incercati sa curatati plita cat aceasta este inca incinsa apa se poate evapora, iar detergentul va lasa pete pe suprafata plitei. Rezultatul nu este insa iremediabil.

Utilizati o paleta
In cazul in care aveti resturi de mancare intarite pe suprafata plitei, utilizati o paleta pentru curatat plita vitroceramica. Aveti grija sa o inclinati intr-un unghi de 45 grade, sa aplicati putina presiune si sa nu incercati sa inlaturati petele dificile cu coltul paletei, lama acesteia este foarte ascutita.Adevaratul inamic: zaharul
De asemenea, in cazul in care pe suprafata plitei se varsa zahar/produse zaharoase, in timp ce plita este incinsa, existand posibilitatea ca acestea sa se topeasca, curatati de indata plita! In momentul in care se intareste zaharul devine astringent!
Nu lasati obiecte din plastic pe suprafata plitei incinse.Sub nici o forma nu sunt recomandati buretii de sarma, substantele abrazive sau amestecuri pe baza de bicarbonat.

Cel mai usor de intretinut sunt plitele pe inductie, deoarece zonele de gatit nu genereaza caldura, doar absorb o parte din caldura transmisa de vas. Astfel murdaria nu se arde, nu raman pete pe suprafata acesteia.